Høstens matretter

For oss i Norge er høsten en fantastisk årstid for ferske råvarer, og mange av de beste middagsrettene tar i bruk nettopp disse råvarene. Her skal vi se ytterligere på hva høsten har å by på.

Skogen er et skattekammer

Det er kanskje et slitent uttrykk, men skogen er et skattekammer. Her finner vi alt fra blåbær til kantareller, og ramsløk til multer. Å gå tur i skogen på høsten for å sanke noen av disse godbitene hører årstiden til.

Du kan for eksempel plukke din egen sopp, men du bør lære deg hvilke typer som er farlige, og hvilke du kan plukke uten å bekymre deg. Kantareller er som regel en trygg sopp å plukke, og det er ikke uten grunn at denne blir kalt for skogens gull. Kantareller er fantastisk gode og det finnes mange kantarelloppskrifter der ute. Man trenger derimot ikke å gjøre det så veldig komplisert, noe av det beste er smørstekte kantareller på ristet brød. Nam!

Halloween er rett rundt hjørnet

Når høstmørket har senket seg, er det også tid for Halloween. Og du vet hva det betyr? Det betyr gresskar i lang baner! Du kan fint skjære ditt eget gresskar slik du har sett i utallige filmer, og som passer godt til halloweenkostymer, men visste du at du kan lage massevis av god mat med gresskarkjøttet? Du bør derfor aldri finne på å kaste dette.

Gresskar er kjempegodt som suppe, gjerne med chili og ingefær. Gresskar er også kjempedigg i risotto, eller som raviolifyll. Ønsker du noe søtere, kan du også lage en gresskarpai med massevis av deilig kanel. Gresskar kan også bakes i ovnen og brukes i salater, ja – det er nesten uendelige måter du kan du bruke den oransje grønnsaken på.

Se til USA for inspirasjon

Gresskarpai er veldig amerikansk, men det er flere grunner til å se til USA når det kommer til høstens middager. Det finnes mange klassikere som også nordmenn kan like, for eksempel thanksgiving-kalkun med tranebærsaus. Dette er en klassisk rett som aldri slår feil, og som også kan lages på nyttårsaften.

Men det amerikanske kjøkkenet er så mye mer enn de klassiske oppskriftene du kjenner fra film og diverse TV-serier. De siste årene har det amerikanske kjøkkenet løftet seg til nye høyder. En av grunnene til dette er at de alltid bruker kvalitetsråvarer som er i sesong, og spesielt grønnkålen og blomkålen har fått ny liv på grunn av denne filosofien. Men til og med den utskjelte rosenkålen er nå populær i USA, fordi de har funnet nye måter å tilberede grønnsaken på. For alle som er glade i mat, er det ny-amerikanske kjøkkenet en kilde for inspirasjon – på høsten og resten av året.

pureview