Pasta og italienske matretter

Italiensk mat er jammen elsket av millioner av mennesker over hele verden. Det italienske kjøkken har røtter så langt tilbake som 300-tallet.

Etter at man hadde oppdaget den splitter nye verden så kom også innføringen av grønnsaker som mais,poteter og ikke minst tomater. Hver og en av disse har vært høyt elskede innslag i både taco og gryteretter helt siden de ble oppdaget. Om man skal sammenligne italiensk mat med andre varianter så er noe av fordelen til de italienske matrettene allsidigheten som de bringer til bords.

Det finnes så mange lokale varianter av italienske matretter og hver av regionene legger absolutt sin lidenskap ned i å prege matrettene på sin egen måte slik at matelskere verden over skal kunne finne sin spesialitet. En særlig overflod i ulike smaker kjennetegner også det populære italienske kjøkken og italienerne som folkeslag er både svært opptatt av mat både til hverdags men også til de mange festlige anledningene sammen med familie og slekt for er det en ting som er viktigere enn noe annet i dette landet så er det selve familien og slekten rundt. Kvinnene i familien har tradisjonelt vært dem som har stått for matlagingen og bakingen når familie og slekt kommer sammen. Det er også andre komponenter som spiller en stor rolle i det italienske kjøkken og det er særlig vinen og espresso. Som spanjolene nytes ofte et deilig glass rød eller hvitvin til maten og espressoen avslutter gjerne et bedre måltid. Det er også vanlig å møte gode venner til en espresso i sentrum rett etter jobben for å prate om alt og ingenting og ost er en annen viktig komponent.

Det italienske kjøkken har utviklet seg mye gjennom tidene. Det som også har hatt en innflytelse på den italienske matkulturen er noen av de enestående kokkene som Italia har vært så heldig å ha hatt og har fremdeles, påvirkning fra Spania og andre land rundt Italia som fikk en annen matkultur men også erobrere og oppdagelsen av den nye verden med alle de enestående ressurser som fulgte med alt dette i hovedsak. I begynnelsen så var de italienske matrettene preget av en enkelhet men etter at Romerriket utviklet seg og var på høyden så gikk den over til det som vi kaller en gastronomi-kultur. Gastronomi betyr i all enkelhet læren om den finere kokkekunst. En gastronomisk person derimot er en person som elsker å kokkelere og som er ekspert på emnet.

Når det kommer til ingredienser og råvarer så består italiensk kjøkken av et vell av sauser,grønnsaker, frukter og kjøtt med mer. De viktigste bestanddelene i det sørlige Italias kjøkken er således tomater i alle former og varianter, oliven og olivenolje, pepper og artisjokk blant andre.

Pasta er også et meget kjært innslag og oster er også en meget populær ingrediens i maten.

pureview