Italiensk matglede

Pasta er noe de aller fleste av oss har et forhold til. Om det er «det trygge valget» på en restaurant i et ukjent land, eller en kulinarisk opplevelse fra eget kjøkken, så er italiensk pasta, i alle sine variasjoner, et kjent og kjært innslag på middagsbord verden rundt. Med litt inspirasjon og de rette ingrediensene så er det kun fantasien som setter grenser for hva som kan serveres til familie og venner.

Til inspirasjon og glede

I utgangspunktet er pasta en enkel rett, men det gjør den også veldig lett å variere. Med de rette ingrediensene, kan en pastarett gjøres personlig og særegen. Med pasta og pastasauser fra Barilla finnes det ingen begrensinger for den kulinariske opplevelsen, og kokken selv står fritt til å legge til smak og farge etter egen fantasi. Med lange tradisjoner og godt opparbeidet kompetanse er det et trygt og godt valg for å ta pastaretten akkurat dit du vil.

Veldig kjært barn har veldig mange navn, og det er ikke mye annet det stemmer bedre for enn pasta. De som mener å vite noe om det antyder at det finnes over 700 forskjellige variasjoner av italiensk pasta. Det er ingen som har laget en fullstendig oversikt, men det er lister med de vanligste typene tilgjengelig på nett. Hva som fungerer best for hver enkelt kan bli en spennende reise i pastaens verden, og en reise det absolutt kan være verdt å sette ut på. Det finnes oppskrifter som passer for enhver anledning, eller så kan retten finnes opp underveis – det er selvfølgelig helt opp til kokken selv.

Lang historie

Det er flere land som hevder å være stedet for pastaens opprinnelse, og i en eller annen form kan nok det stemme. Den italienske pastaen vi kjenner i dag, derimot, har sin historiske opprinnelse i områdene rundt Middelhavet. Noen nøyaktig tidsangivelse finnes ikke, men arkeologiske utgravninger har anslått at pastaen, i den formen vi kjenner og elsker den, har vært brukt i 2500 år. Andre nedtegninger fra andre steder i verden anslår at lignende mat, som nudler, også var i bruk på den tiden. Med den fartstiden er det ikke så rart at det finnes mange variasjoner i dag.

Makaroni og spagetti er de mest kjente pastatypene i Norge, og også de første som ble importert. Selv om verden stadig blir mindre, var ikke utenlandske og eksotiske retter særlig vanlig i Norge for rundt 100 år siden. Da makaroni, og senere spagetti, ble introdusert for det norske folk i begynnelsen av forrige århundre var ikke bevisstheten rundt pasta særlig utbredt. Det tok seg gradvis opp, og i dag er nordmenn en veldig pastaglad nasjon.

Godt for deg og godt for planeten

Pasta krever ikke mye i produksjon og utvikling, og med mulighetene den gir for variasjon, er det også en perfekt rett for det grønne skiftet. Med mel og vann som basis, og alle muligheter for å tilsette det du selv ønsker, kan alle bidra til det grønne skiftet samtidig som alle middagsgjestene får i seg de sunne og friske næringsstoffene. Pasta er mettende, bærekraftig og gir alle muligheter for bidrag til en sunnere og grønnere planet. Mat må vi jo ha, så hvorfor ikke utvide horisonten og tre inn i pastaens verden forbi spagetti med kjøttdeig og tomatsuppe med makaroni. Det er absolutt verdt det, for deg selv og planeten vår.

pureview