Spanske matretter og tradisjoner

Et land som virkelig kan sies å ligge på den gastronomiske toppen i verden hva gjelder mat, er Spania. Spanias matkultur må absolutt prøves ut og har man ikke smakt noen av matrettene før så kommer man til å bli veldig gledelig overrasket over mangfoldet og kvaliteten på matrettene.

Spansk mat er dessuten på verdenstoppen om man skal ta utgangspunkt i både viner og nyskapende gastronomiske lekkerbiskener. Om vi ser på noen gode eksempler på matkulturen så kan vi først og fremst ta utgangspunkt i “Paella”. Dette er Spanias hovedrett nummer 1 og den retten som spanjoler oftest disker opp med om de skulle få besøk fra utlandet. Denne retten finnes over hele landet og inneholder ingredienser som skalldyr, kylling, ris og safran i tillegg til mye annet. Det er regionene langs kysten som lager den beste og ferskeste paellaen skal sies og det har mye å gjøre med beliggenheten og enklere tilgang på fersk fisk og sjømat. Som nasjonalrett så varierer det hvilke ingredienser som man benytter seg av i spansk paella på grunn av at hver eneste region i Spania har sin helt egen og unike variant av den kjente og meget kjære retten.

TAPAS & ANDRE SPANSKE MATRETTER

Tapas er også en stor klassiker på det spanske kjøkken. Tapas oppstod på grunn av det varme klimaet i landet. I helgene i Spania så er det nemlig vanlig å ta seg noen øl eller noen glass vin på den lokale baren eller restauranten. Mange av restaurant-eierne og de som eide barene ulike plasser i Spania så at gjestene som tok seg både ett og to glass øl og vin fikk et problem med fluer i glasset. En smart restaurant-eier løste denne utfordringen med å sette et lite porselensfat oppå glasset med vin eller øl for å dekke til. Noen uker senere fant han like godt ut at han ville legge en liten skinke og ostebit oppå porselensfatet slik at gjestene kunne smake på de nye og lokale variantene av deilig ost og skinke. Dette var opphavet til Tapas og snart ble det et kjærkomment konsept. Tapas er kjempepopulært i hjemlandet men har også blitt en delikatesse over hele verden så det er utrolig hva gode ideer i matveien kan føre til. For spanjoler er mat det samme som sosiale tradisjoner sammen med gode venner og familie. Måltidene inntas gjerne på restaurant og nytes høylydt.

pureview