Å spare penger på mat

Ifølge ekspertene på personlig økonomi er mat den største posten i budsjettet vårt. Det er også her det er størst potensiale for sparing. I denne artikkelen har vi samlet noen gode råd for hvordan du kan spare penger på mat.

Handle mat på nett

Det finnes nå flere matbutikker på nett. Det vil si at du går inn og bestiller det du skal ha, og så blir maten enten levert hjem til deg eller du henter det på et bestemt sted. Mange av disse sidene har like lave priser som den fysiske matbutikken, og i tillegg kan du lage deg faste handlelister. De har også systemer der du kan handle etter oppskrifter. På denne måten unngår du lokketilbud, kjøpe mer enn du trenger og, ikke minst, så sparer du mye tid du ellers kan bruke til noe annet.

Ikke gå i matbutikken hver dag

En av de viktigste tiltakene du kan gjennomføre for å spare penger på matbudsjettet er å kun gå i butikken en gang i uken. Lag en handleliste, og dersom du går tom for noe er det bare å komme på et alternativ inntil det er handledag igjen. 

Noen velger å handle hver fredag, andre har andre av ukens dager som favorittdag for et besøk i matbutikken. Det viktigste er at du finner en dag som passer deg. Fordelen med å handle kun en dag er at du unngår fristelser, kaster mindre mat og får bedre rullering på det du har i skapet. I tillegg sparer du mye tid. Har du små barn kan det være deilig å slippe å stresse til butikken hver dag etter jobb for å handle mat. Ikke er det så lett å finne ut hva du skal ha av mat heller, og så ender du opp med usunne og lettvinte løsninger.

En liten hemmelighet

Hvordan du oppbevarer maten i kjøleskapet kan faktisk påvirke hvor mye penger du sparer på mat. Dersom du oppbevarer maten feil blir den dårlig, og dermed må du kjøpe ny mat oftere. I verste fall kan du bli syk.

Gode råd fra ekspertene tilsier at melken ikke skal stå i kjøleskapsdøra, og at mat som skal oppbevares så kaldt som mulig må oppbevares nederst.

Ikke glem maten du har i fryseren. Maten holder ikke evig selv om du har fryst den ned, og derfor bør du spise ut av fryseren minst en gang i året.

Trenger du nytt kjøleskap, fryser eller andre hvitevarer, kan du finansiere dette med et forbrukslån. Les mer her om hvordan du kan søke om smålån uten krav til sikkerhet. Ved å bruke en sammenligningstjeneste sikrer du at du kun søker hos de långivere som har de laveste rentetilbudene. Da unngår du å betale høyere effektiv rente for lånet enn det som er nødvendig.

Noen siste gode sparetips 

Å spise restemat er viktig for økonomien og for miljøet. Det finnes mange oppskrifter på nettet om hva du kan bruke restematen til, eller du kan bruke egen fantasi. Å være kreativ på kjøkkenet kan samle hele familien om noe som virkelig er nyttig.

Skriv handleliste og lag ukemeny. Når du planlegger er det lettere å holde kontroll over utgiftene.

 

pureview