Hvordan ta flotte bilder av mat

Å ta bilder av maten man lager og spiser har blitt mer og mer vanlig, og som oftest ønsker man også å dele disse bildene på sosiale media. Da er det viktig at disse bildene tar seg godt ut og reflekterer deg og dine matvaner og talenter på en god måte.

Det er mange nyttige tricks som kan tas i bruk for å få gode bilder av mat. I denne artikkelen skal vi blant annet se at lys, skygge, og effekter fra strategisklplasserte speil kan gjøre mye for inntrykket.

Naturlig lys er best

Mat har allerede før fotografiets oppfinnelse vært et kjent objekt for kunstnerisk gjengivelse, blant annet i det som kalles stilleben. Også du som tar bilder på din mobil kan oppnå artistiske resultater, så lenge du vet hva du driver med. Det å ta bilder av mat er nemlig mer enn kjapp knipsing når maten er ferdig eller blir servert, det må planlegges og balanseres for å få et godt resultat.

Det er viktig å bruke naturlig lys når man tar bilder, også når det er snakk om bilder av mat. Prøv å unngå kunstig belysning dersom det er mulig. Bruker du en lampe til å lyse på maten, vil du gjerne få et stygt gult eller oransje skjær over hele bildet.

Farge er svært viktig i denne typen fotografi fordi du vil få frem fargen av maten og bakgrunnselementene mest mulig presist. Hvis den hvite risen ser gul ut, har du et problem. Det fine med naturlig lys er at det er mye mer nøytralt og kaster av seg mindre farge på bildene. Ta gjerne bildene utendørs hvis det er varmt nok der ute. Unngå likevel skarp sol, som kan skape sine egne problemer. Litt mer overskyet vær passer faktisk mye bedre til å ta bilder av mat. Skyene sprer sollyset utover og gir et mindre skarpt og grelt lys med dusere skygger.

Pass på skyggene

Nettopp skygger er svært viktig når man tar bilder. De kan ødelegge et bilde, eller nettopp gjøre det til noe helt spesielt. Hvor intense skyggene er, vil avhenge av lyset du tar bildene i. Som nevnt ovenfor er det viktig å unngå skarpt lys som gir for dominante skygger som tar over bildet.

En god måte å gjøre dette på er å bruke speil. Et lite sminkespeil kan ofte være mer enn godt nok, eller et speil av den typen man bruker når man tar på seg kontaktlinser. Disse kan brukes innendørs på samme måten som skyer fungerer utendørs: ved å spre lyset utover kan maten få jevn farge og en varm glød. Vakre refleksjoner kan også gi et bilde en ekstra dimensjon gjennom dybde og mystisisme. Et speil kan derfor være nøkkelen til de beste matbildene du noen gang har tatt!

pureview