Slowfood behøver ikke å være ”slow”

This article is paid and made in collaboration with the mentioned websites in the article

Slowfood har for alvor gjort sitt inntog i Norge. Men hva er egentlig slowfood?

 

Hva er slowfood?

Slowfood er en internasjonal ikke-kommersiell interesseorganisasjon som ble stiftet i 1989 i Italia. Sinte italienere demonstrerte og forsvarte pastaen deres mot fastfoodkjedenes utbredelse.

Slowfood i Norge jobber for å fremme utviklingen av kvalitet i fødevareproduksjonen og vil øke nordmennenes bevissthet om fødevarevalgene deres.

Det handler om mat, tradisjoner og nytelse av gode norske råvarer produsert med respekt for naturen, og med omtanke for kommende generasjoner.

 

 

Slowfood ikke kun langsom mat

Slowfood betyr sakte mat. Men slowfood er ikke kun for folk som har et hav av ekstra tid. Nesten hva som helst kan være slowfood, så lenge råvarene er velvalgte. Det betyr, at fastfood også kan være slowfood. For fastfood betyr jo kun, at det går fort å lage maten. Kjapp mat, altså fastfood, kan derfor selvsagt også være sunn.

 

Myter om fastfood

Det finnes mange myter om fastfood, og mange av dem med rette. Men vi har i dag et helt annet tilbud når det kommer til sunne varianter av fastfood, enn det vi hadde for kun 5–10 år siden. Ofte assosierer man fastfood med junkfood, men sånn behøver det ikke å være.

 

Fastfood kan være sunt

Det er veldige store forskjeller på fastfood, både når det gjelder det ernæringsmessige, og når det kommer til graden av god smak. Smak og behag er selvfølgelig forskjellig fra person til person, men så lenge råvarene er i orden, så er man langt på vei mot noe som smaker godt. Et eksempel på god og sunn fastfood, er for eksempel havregryn med melk, frukt og nøtter, eller grovt brød med sild. Men du tenker kanskje at fastfood skal være noe man bestiller? Her finnes det også mange muligheter, og du finner mange av dem innenfor det asiatiske kjøkkenet. Asiatisk fastfood, eller takeaway, har veldig ofte mange forskjellige vegetarianske retter. Det thailandske og vietnamesiske kjøkkenet er kjent for å være fargestrålende. Noe som ikke minst skyldes alle grønnsakene de bruker i matrettene sine. Vi kjenner vel også alle sammen sushi. Det har nærmest blitt mer vanlig og populært enn pizza og hamburgere, og er helt klart et mye sunnere alternativ til de klassiske fastfood-rettene. Hvis du besøker www.just-eat.no, så kan du selv se hvor mange sunne takeaway-retter du kan bestille.

 

Akkurat som langsomt tilberedt mat ikke behøver å være sundt, så behøver ikke fastfood å være usunt. At vi ofte tenker på takeaway som fastfood er også en feil. Retter fra det asiatiske kjøkkenet tar ofte lang tid å tilberede, og burde nærmest bli omtalt som slowfood. Med andre ord, så behøver altså ikke slowfood å være slow, det kan også være fastfood – på samme måte som fastfood også kan være slow, og sunt.

pureview