Matpyramiden

Ideen om at statlige organer skulle gi grunnleggende råd til befolkningen om hvilke mengder av ulike matvarer som bør inntas, ble først utviklet i Sverige. Det resulterte i den såkalte matpyramiden. Etter at denne ble lansert av svenskene i 1974 fulgte mange land etter, inkludert USA, ved å introdusere sin egen versjon av pyramiden.

Oppstilling og bruk

Matpyramiden er vanligvis illustrert ved en trekantet representasjon av mat med et grunn-, mellom- og topplag. Hvert lag i pyramiden består av noe tekst og enkle illustrasjoner av den aktuelle matgruppen. Lagene representerer den optimale mengden som skal spises hver dag fra hver av de ulike gruppene, for å sikre at man inntar fornuftige mengder av de ulike næringsstoffene.

For de som følger kostholdsrådene i pyramiden på en fornuftig måte, skal det i teorien ikke være behov for å supplere med noen former for kosttilskudd, siden pyramiden grupperer mat på en måte som gjør at man får alt man trenger fra maten. Folsyre er imidlertid et unntak fra denne regelen, og kvinner i fertil alder anbefales fortsatt å ta et supplement av folsyre hver dag. For mennesker med spesielle behov eller sykdommer, kan leger i enkelte tilfeller også velge å gi individuelle råd som avviker fra de generelle rådene man finner i matpyramiden. For de aller fleste vil imidlertid matpyramiden være fornuftige råd som gjør det enkelt å spise sunt og variert.

Lagene i matpyramiden

De fem grunnleggende matgruppene er representert i hvert sitt lag i pyramiden. Hvert lag inkluderer matvarer som inneholder samme type næringsstoffer. Pyramideformen illustrerer på en visuell og lettfattelig måte proporsjonaliteten mellom de ulike gruppene.

De tre nedre lagene utgjør den største delen av pyramiden, med rundt 70% av det vi bør spise. Alle disse tre lagene er plantebaserte matgrupper, og inkluderer:

Disse tre gruppene inneholder sammen et bredt spekter av næringsstoffer, inkludert vitaminer, mineraler og antioksidanter. De er også hovedkilden til karbohydrater og fiber i kostholdet vårt. Frukt, grønnsaker og belgfrukter bør derfor inkluderes i kostholdet hver dag.

Mellomlaget på pyramiden inneholder matvarer som inneholder kalsium og protein, samt andre viktige vitaminer og mineraler. Det vil si matvarer som melk, yoghurt, ost, magert kjøtt, fjærfe, fisk, egg, nøtter og frø.

Topplaget inneholder kilder til fett, siden det også er nødvendig i små mengder for å støtte hjertehelse og hjernefunksjon. Det er selvsagt viktig å stort sett velge produkter som inneholder sunne fettstoffer i stedet for matvarer som inneholder mettet fett og transfett. Vi får også sunne fettstoffer fra matvarer i de andre matgruppene, som avokado, nøtter, frø og fisk, så vi trenger bare litt ekstra fra oljer og lignende hver dag.

Hvordan bruke matpyramiden

Alle er forskjellige, og møter ulike utfordringer ved å leve sunt. Å følge matpyramiden som anbefalt, vil kreve en del innsats og viljestyrke på lang sikt. Det er derfor viktig å etablere rutiner man vet kan vare. I tillegg til å spise sunt er det selvsagt også viktig å trene, samt å passe på ledd ved å bruke riktig skotøy. Sko fra vagabond har hjulpet mange med vonde ledd.

pureview