Er det forskjell på norsk og utenlandsk mat?

En av de tingene som ofte kommer opp når det gjelder mat er kostholdet. Hvorfor er så mange nordmenn overvektige og sliter med livsstilsykdommer. Spiser vi for mye eller trener vi for lite? Det er ganske mange ting som tyder på at vi både er flinke til å mosjonere og spiser relativt sunt. Men gjør vi det? Dersom vi ser på hvilke ingredienser vi bruker, så består kosten av en spesiell ting som kan være årsaken til at flere sliter med vekta.

Men det er også måten maten vi spiser mest av er laget. Samfunnet har endret seg til å handle mest om tertiære sektorer, men egentlig burde vi se til bøndene og landbruket. For mye av det ene og for lite av det andre blir ikke bra over tid.

Prosessert mat

Prosessert mat blir delt opp, malt opp, kvernet og tilsatt stoffer for å gjøre dem mer holdbare og gi dem mer smak. Det som er usunt er at magen din ikke trenger å jobbe med å ta opp næringsstoff eller fordøye den. Altså magen blir slappere den også.

Det kan være som refinansiering som er kjempebra i seg selv. Man får bedre økonomi og det tar mindre tid. Men uten en plan vil man ikke kunne forsvare et så stort lån. Kroppen vil heller ikke tåle å bare spise mat som har blitt fabrikert flere ganger.

Ubehandlet mat

For det er noe som skiller seg ut med Norge og andre land og det er at vi kjøper inn stort sett alt vi spiser av mat. Vi spiser mye hurtigmat eller ferdigmat som kun trenger oppvarming. Men vi spiser ikke så mye mat som ikke er behandlet. Ubehandlet mat har flere fordeler:

  • Fibrene er ikke brutt opp
  • Magen må jobbe mer

Ubehandlet mat kan være frukt og grønt som er i sin opprinnelige form, kjøtt som ikke er prosessert, korn uten behandling eller fisk rett fra sjøen. Ubehandlet mat er sunnere også fordi den ikke er tilsatt noe. Sukker, salt, aspartam også videre må ha en negativ effekt på helsa vår. Selv om hver og enkelt produkt ikke påvirker oss, så er det mange ting som tyder på at mengden likevel har noe å si.

pureview